Vanvenlo.nl

Inloggen of inschrijven

gratis cursus dementie voor vrijwilligers start 16 aprilVenlo, Nederland 

Proteion Welzijn houdt op de dinsdagavonden 16 en 23 april en 7 en 14 mei een cursus voor vrijwilligers uit Venlo en omgeving die zich willen inzetten voor dementerende mensen. Belangstellenden kunnen gratis deelnemen aan deze training, die vier dagdelen in beslag neemt.

Het aantal mensen dat te maken krijgt met dementie neemt ieder jaar toe. Dementerenden blijven bovendien steeds langer thuis wonen. Er zijn al veel vrijwilligers actief om ondersteuning te bieden en de mantelzorgers te ontlasten. Maar er zijn er nog steeds niet genoeg. Vandaar dit initiatief van Proteion.

Tijdens de bijeenkomsten gaat de aandacht vooral uit naar hoe om te gaan met mensen die beginnende dementie hebben. Aangezien er meerdere vormen van dementie zijn, passeert een aantal praktijkvoorbeelden de revue. Belangrijk onderdeel van de cursus is ook het onderling uitwisselen van ervaringen. 

Een inwoonster van Venlo die al lang als vrijwilliger bij mensen met dementie thuis komt, zegt dat het belangrijkste is dat je leert hoe je tegen mensen met dementie moet aankijken, dat je rustig blijft en als het ware met ze meebeweegt. Het heeft totaal geen zin om tegen ze in te gaan, dan worden ze opstandig. En als ze vier keer naar buiten willen, dan ga je vier keer naar buiten. Wat maakt het uit. Een ander vertelde dat hij geleerd had tijdens de verzorging van zijn vrouw dat je leert je te onthaasten. Alle vrijwilligers vertellen dat als je iets doet wat je voldoening geeft het niet voelt als gebondenheid. Het verrijkt juist je leven.

Info: of tel. 06-29252568


Deel dit bericht!