Vanvenlo.nl

Inloggen of inschrijven

Atilla de Hun - Wereldgeschiedenis FeuilletonRond 400 na Christus werd er hard gerammeld aan de poorten van het Romeinse Rijk. Het werd angstig. Voor het eerst sinds Hannibal waren er krachten opgestaan die echt bedreigend voor het Romeinse Rijk waren. De aanstichter werd geboren in 406 na Christus. Zijn geboorteplaats: de uitgestrekte, onvruchtbare vlakten van Mongolië. Zijn naam: Atilla de Hun.
De Hunnen waren een krijgshaftig rondzwervend volk. Een Hun zat het grootste deel van zijn leven op een paard. Hij droeg lang haar en een lange baard. Zijn paard spoorde hij aan met zijn rijlaarzen en aan zijn gordel droeg hij een kort zwaard. Het meest gevaarlijk was echter het wapen in zijn handen: de pijl en boog.
Atilla maakt voorspoedig carrière bij zijn stam. Hij schopte het al snel tot leider. Een tijdje later maakte hij promotie: samen met Bleda, een ander talent, wist hij het leiderschap te verkrijgen over alle Hunnen samen. Bleda zou niet lang van zijn positie genieten. Atilla maakte hem een kopje kleiner om zo alleenheerser te worden over een gevaarlijk bereden leger.
Atilla wilde weg van de onvruchtbare steppe waar de Hunnen hun zwervend bestaan leidden. Hij nam zijn mannen mee naar het westen.
Dat hebben ze in het westen geweten. De Romeinen kwamen er achter dat ze niet meer waren wat ze geweest waren: de magere gemene mannen, ambitieus zoekend naar nieuw terrein om te veroveren. Ze waren gewend geraakt aan een stabiele maatschappij, ze hielden zich bezig met boeken en gedichten schrijven, ze waren lekker eten gaan waarderen.
En natuurlijk konden de Romeinen vechten op paarden, maar tegen dit gehard volk, dat praktisch op het paard geboren werd, was geen kruid gewassen. Als je de Hunnen zag komen, kon je het beste maar een ding doen: maken dat dat je wegkwam.
De vernietiging door de Hunnen was zo totaal, dat uit deze tijd het spreekwoord stamt: waar Atilla is geweest, groeit nooit meer gras. Met zijn trektocht naar het westen bracht Atilla een complete volksverhuizing op gang. De Visigoten zagen de Hunnen komen en vluchtten westwaarts. De Vandalen, ook niet het fijnste volk om te ontmoeten, voelden de druk van de Hunnen en Visigoten en nam de weg naar het zuiden, plunderde Frankrijk, liep door via Spanje en kwam uiteindelijk in Noord-Afrika uit. De Angelen en Saksen zien wat voor ravage er aangericht wordt in Frankrijk en pakken de boot naar Engeland. In Engeland wonen Kelten die die Angelen en Saksen zien komen. Zij zoeken de verste uithoeken van hun eiland op, om aan de dood te ontsnappen. In Nederland komen via een rare route de Friezen in Friesland terecht, de Gothen in Duitsland en de Franken in Frankrijk.
Na Atilla is de landkaart van Europa behoorlijk opgeschud. Voor de rest is zijn invloed nihil. Hij was meer een stroper dan een koning. Rome zou hij nooit veroveren. Volgens de legende kon hij niet op tegen paus Leo I. Tijdens de belegering van Rome kreeg hij te maken met ziekte onder zijn mannen.
Net voor zijn dood trouwde Atilla met zijn liefde Ildiko. Atilla stierf aan alcohol en een hersenbloeding. Na zijn dood stortte zijn imperium in elkaar.
In 455 zou Rome definitief geplunderd worden. Niet door de Hunnen, maar door de Vandalen, die eerder juist voor de Hunnen op de loop waren gegaan. Was het Romeinse Rijk hiermee definitief verslagen? Keizer Augustulus was de keizer die het licht mocht uitmaken toen het doek viel voor het West-Romeinse Rijk. Maar het Oost-Romeinse Rijk bestond ook nog, en dat zou na de val van Rome verder leven onder de naam: het Byzantische Rijk. Dat rijk zou nog lang blijven bestaan, met zijn trotse hoofdstad Constantinopel.

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.