Vanvenlo.nl

Inloggen of inschrijven

Constantijn - Wereldgeschiedenis FeuilletonWeet je nog dat ik je vertelde over Jezus Christus. Nou, zijn godsdienst had zo rond 300 allerminst het loodje gelegd. Heel veel mensen waren in het geheim Christen geworden. De woorden van die man uit Nazareth spraken heel veel mensen aan. Het was echter gevaarlijk om dat hardop uit te spreken, want sommige Romeinse Keizers hadden een enorme hekel aan deze religie. De Christenen in de eerste eeuwen na Christus kwamen daarom in het geheim bij elkaar om hun godsdienstige praktijken uit te oefenen. Maar in 312 na Christus veranderde dat voorgoed.
Het was de periode dat Constantijn de Eerste regeerde. Hij zou later de bijnaam De Grote krijgen. Hij was geboren op 22 mei 272 en de zoon van Keizer Constantius. In 306 overleed zijn vader, en volgde hij hem op als keizer.
Om eerlijk te zijn, Constatius en later zijn zoon Constantijn waren niet helemaal keizer. Ze moesten hun macht delen met een medekeizer. De twee halfkeizers waren het niet altijd met elkaar eens. In 307 kreeg Constantijn het met zijn medekeizer Maxentius aan de stok over het westelijk deel van het Romeinse Rijk. Constantijn vond dat dat deel hem toebehoorde. Maxentius vond van niet en na veel heen en weer gepraat nodigde hij hem in 312 uit er eens over te vergaderen. Niet op neutraal terrein maar op het grondgebied dat hij controleerde: Italiƫ. De Senaat zou over de kwestie beslissen.
Constantijn voelde daar natuurlijk niets voor en besloot het meningsverschil met geweld op te lossen. In de zomer van 312 verzamelde hij zijn troepen. Noord-Italiƫ liep hij zonder problemen plat.
Maxentius kon niets anders dan in de verdediging gaan. Hij nam zijn positie in bij de Brug van Milvius. Zolang hij die positie kon behouden, zou hij Constantijn uit Rome houden en zou de Senaat in zijn voordeel beslissen.
Constantijns leger stak wat schril af bij de enorme machten die Maxemius als verdediging kon mobiliseren. Volgens de legende kreeg hij echter hoop toen hem op de avond voor de strijd een symbool aan de hemel verscheen: een P met een X erdoorheen. Het teken van Jezus Christus. En hij hoorde een stem, die in het latijn zei: "In hoc signo vincis" (in dit teken zul je overwinnen).
Constantijn was tot dat moment altijd een heiden geweest, maar nu omarmde hij het Christelijke geloof en liet het teken op de schilden van zijn soldaten zetten.
Het ongelofelijke gebeurde. Het kleine leger van Constantijn overwon de machtige defensie van Maxentius. Maxentius werd gedood en Constantijn werd alleenheerser. En het Christendom werd een religie die niet meer verboden was.
Constantijn liet zich nog net voor zijn dood in 337 dopen. Na Constantijn zag de wereld er heel anders uit. Twee zaken trekken de aandacht. Het Christendom was uitgegroeid tot een belangrijke openbare religie. En het stadje Byzantium had een ware transformatie ondergaan. Constantijn had het stadje naar zichzelf genoemd, het heette nu: Constantinopel. En het was uitgegroeid tot de nieuwe hoofdstad van het Romeinse Rijk. Het lag, beter dan Rome, dicht bij het economische zwaartepunt van het rijk, op een kruispunt van drukbevaarde en drukbereden handelsroutes. Later zou Constantinopel weer een nieuwe naam krijgen: Istanbul.

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.