VanVenlo.nl

Inloggen of inschrijven

De vrijwilligers van Het huis van de Wijk Op d'n Berg Venlo-Oost - de Computerclub

  • 198 weergaven
  • 2 reacties


In deze serie van interviews willen wij, als Bestuur van Stichting Leutherberg, u graag nader kennis laten maken met de mensen die in de wijk actief zijn als vrijwilliger. Ieder op hun eigen manier dragen ze hun steentje bij, door anderen te steunen, een leuke dag te bezorgen of te helpen. Zij doen dit belangeloos, gewoon omdat ze het graag doen en omdat het goed voelt. Er worden aan de Ericaweg diverse activiteiten georganiseerd en gerund door deze vrijwilligers. Deze serie is bedoeld om deze mensen en hun activiteiten in het zonnetje te zetten.

 Deze keer ben ik op weg naar de vrijwilligers en de deelnemers van de Computerclub. Binnen de Computerclub zijn er 3 groepen. Op maandag, van 10:30 tot 12:30 krijgen de beginners les. Ook op maandag, van 13:30 tot 15:30 volgen de wat meer gevorderden de les, terwijl op dinsdagmiddag,   een andere groep gevorderden elke les met nieuwe onderwerpen aan de slag gaat.

 Deze maandagmiddag tref ik Jos van Wylick en Robert van de Made en hun groep ‘studenten’ in het Huis van de Wijk. Vandaag zijn er 5 dames aanwezig van een groep die normaal uit 9 personen bestaat. Robert legt aan de dames uit hoe je een tekst kunt opmaken, hoe je kunt selecteren, kopiëren, knippen en plakken en een mooie bladspiegel opmaakt. Dit laat hij zien middels een projector en Jos loopt bij de mensen langs om persoonlijke aanwijzingen te geven en ze te helpen.

 De dames oefenen, op de laptops die door de Computerclub ter beschikking gesteld zijn, hoe ze mappen in de cloud kunnen aanmaken en documenten een naam geven, je moet het tenslotte ook weer allemaal terug kunnen vinden. Voor mensen die niet, zoals de huidige generatie, opgegroeid zijn met computers en internet is dit een hele ontdekkingsreis, en daar hebben ze samen heel veel lol aan, er wordt heel wat af gelachen.

Maar vooral is het ook heel knap om op een zekere leeftijd weer iets nieuws te gaan leren; de deelnemers van de Computerclub variëren in leeftijd van in de vijftig tot 87 jaar!

Je kunt tegenwoordig  alles op het wereldwijde web doen en vinden, boodschappen laten bezorgen, bankieren, belastingaangifte doen en zelfs tijdschriften of de krant lezen, maar dan moet je wel weten hoe een computer werkt.

 Anneke vertelt dat ze veel handwerk maakt, allerlei mooie dingen, ze laat me een foto zien van een soort insigne van de Venlose Jocus haan die ze gemaakt heeft. Ze wil graag een website maken waar ze de door haar gemaakte spullen kan aanbieden, een hele onderneming! 

 Jos van Wylick is een jaar of 4-5 geleden begonnen met een kleine groep. Inmiddels is de Computerclub uitgegroeid tot 3 klassen van 10 tot 12 mensen. Hij vertelt dat toen hij net begon er nog niet echt voldoende computers waren. Inmiddels zijn er 12 laptops en een beamer aanwezig. Dat maakt het les geven en krijgen veel gemakkelijker. Dus ook mensen die geen computer of laptop hebben kunnen aan de lessen deelnemen. De lessen zijn gratis. 

 Veel deelnemers komen hier al 3 of 4 jaar, vertelt Corry, want gezelligheid staat voorop. Aan het begin van een periode wordt ook gekeken naar wat de groep zou willen leren en daar gaan ze dan mee aan de slag. Margret vertelt dat ze hier is om met de PC te leren werken en dat het ook belangrijk is dat je weet hoe je veilig werkt. De les wordt even onderbroken voor een gezellig kopje koffie en een praatje, het is een leuke gezellige groep, er wordt veel gelachen en ondertussen ook nog wat geleerd. Na de pauze gaan ze weer verder met de volgende opdracht van Jos en Robert, de dames helpen ook elkaar en als het dan lukt volgt er zelfs een klein applausje!

 Jos vertelt dat hij in het Huis van de Wijk ook de bibliotheek beheert, daar kun je dus ook terecht als je een boek wil lenen. Er is al een ruim assortiment boeken aanwezig, van thrillers en romans tot kinderboeken. De vrijwilliger Jos is behoorlijk actief, want naast de Computerclub en de bibliotheek wordt er ook nog twee maal per week een groepswandeling gemaakt. Op woensdag en vrijdag gaat hij met een groep van 14 tot 15 personen een wandeling maken van ruim een uur. Ze verzamelen bij het Huis van de Wijk en komen daar ook weer terug en genieten dan samen van een kopje koffie of thee. Gezellig en gezond, lekker samen bewegen en even heerlijk in de buitenlucht zijn.

Op dinsdagmiddag ga ik weer naar de Computerclub, nu een ander groepje. Bij binnenkomst merk ik al meteen dat het hier net zo gezellig is. Er zitten al 5 heren klaar om te beginnen, even later sluiten nog twee dames aan, de les kan beginnen: ze hebben er zin in.

Jos Alberts vertelt over hun gezamenlijke uitje, ze gaan met alle leden van de club lekker uit eten, dat doen ze een keer per jaar. 

 Vandaag gaat de les o.a. over foto’s bewerken.

 Jos heeft de cursisten een email met een foto als bijlage gestuurd, daar gaan ze mee aan de slag. Openen, opslaan, kopiëren, bijsnijden, bewerken, rode ogen weghalen en vlekjes wegwerken. ‘Ja’, zegt Jos Alberts, ‘jullie denken toch niet dat die jeugd van tegenwoordig puistjesvrij door de pubertijd komt? Die hebben net zo als wij vroeger, gewoon puistjes, maar dat wordt met de computer allemaal weggepoetst’. Hilariteit alom. De dames en heren volgen zeer aandachtig de les, alle opdrachten worden op de laptop van de Computerclub uitgevoerd en geoefend. Je moet zo’n bewerkte foto ook weer op de juiste plaats opslaan en terug kunnen vinden.

 Jos vertelt de cursisten dat hij in een wachtkamer een tijdschrift zat te lezen; een heel interessant artikel dat hij graag wilde uitlezen. Hij vertelt dat het tijdschrift ook online te vinden is. ’Dan ga je naar Wibnet, Wetenschap in beeld, en daar kon ik het artikel verder uitlezen. En zo kun je ook naar andere kranten of tijdschriften, zoals Libelle of Elle’, zegt hij. 

Hans Godding, 87 jaar vertelt dat hij hier echt voor het plezier komt, ‘inmiddels vertel ik Jos wel hoe het moet’, grapt hij.

Jan zit ook al 5 jaar bij de Club, en inmiddels weet hij de ‘Z’ wel te vinden, lacht Jos. 

Henk vertelt dat hij altijd met Ben komt. Ben is licht dementerend en woont in Auxiliatrix en hij vindt het leuk om met de groep bezig te zijn. Hij leert nog hoe hij via de computer muziek kan luisteren of Sudoku spelen. 

‘Maar ondertussen zijn onze kleinkinderen nog altijd een stuk sneller, maar die snelheid daar gaat het ook niet om, we zijn hier om wat te leren en zeker ook voor de gezelligheid.’

 Toen ik weer naar buiten ging rook ik de geur van koffie en koekjes en hoorde ik in een andere ruimte veel plezierig rumoer, gerinkel van kopjes, geklets en gelach. Ik liep even binnen bij wat de Open Inloop bleek te zijn. Elke dinsdag en vrijdag van half twee tot vier uur kan iedereen hier terecht voor koffie en een praatje. En ik moet zeggen, het was een drukke gezellige boel.

 In de volgende aflevering vertel ik wat onder andere meer over de Open   Inloop. Er is veel te doen in het Huis van de Wijk op de Ericaweg, dus ook als u wat extra computerkennis wil opdoen of gewoon even een praatje wil maken, loop dan gerust eens binnen, u bent van harte welkom!

 Wilt u meer informatie? Stuur een email naar

Esther van Uffelen – Jacobs
Stichting Leutherberg

Deel dit bericht!

Reacties

Jacqueline Boonen
30 maart 2020

Hartstikke leuk! Gezellig samen en ook nog heel veel leren. Top!

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.