VanVenlo.nl

Inloggen of inschrijven

Expositie Henk Jansen in Kunstencentrum

  • 199 weergaven


Nog tot en met 22 februari 2020 exposeert in het Kunstencentrum (Goltziusstraat 21, Venlo) de kunstenaar Henk Jansen. Op 31 januari jl. werd de tentoonstelling "De kracht van papier" geopend. VanVenlo sprak enkele dagen later met de kunstenaar om te weten te komen wat de achterliggende gedachten bij de kunstwerken zijn.

VanVenlo: “De tentoonstelling laat vooral schilderijen zien. Maar in vitrinekasten zie ik ook enkele werken van karton en papier. Objecten om ergens neer te zetten, lijkt het. Wat is het verhaal hierachter? Hoe noem je ze? Papiersculpturen?”

Henk: “Papiersculpturen, ja, dat vind ik wel een mooi woord daarvoor. Hieraan ben ik begonnen toen ik meedeed aan wedstrijden voor wat er aan kunstwerken op rotondes geplaatst zou kunnen worden. Helaas hebben mijn ontwerpen het nooit tot het laatste stadium gehaald: uitwerking op levensgroot formaat. Wat blijft zijn deze van papier en karton geconstrueerde exemplaren.”

“Wat voor materialen gebruik je in je schilderijen?”

“Ik ben iemand die zich door alles kan laten inspireren. Ik gebruik en herbruik materialen, en dat inspireert vaak weer tot nieuwe ideeën. Ik gooi zo min mogelijk weg. Je zou mij een pionier op het gebied van recycling-kunst kunnen noemen. Ik heb een schilderij waarvoor ik de bovenkant van een wasmachine heb gebruikt. Goedkoper dan schilderslinnen.”

“Hier heb ik een schilderij waar ik meerdere materialen door elkaar heb gebruikt. Een lijn van blauwe verf gaat over in een blauwe kleurpotloodlijn. Het schilderij toont een blauwe pot én een papier waarop een blauwe pot met kleurpotlood is getekend. Dat vind ik leuk, spelen met wat de "echte" wereld is, en wat de "verbeelde" wereld. Ook de geschilderde pot is geen echte pot.”

“Een intrigerend schilderij vond ik dit portret van een dame in het wit. Zit daar een verhaal achter?”

“Dat is een verwijzing naar Luna, de godin van de maan. Ik wilde iets maken dat een wat mystieke sfeer uitstraalt. Ik ben een verzamelaar van patronen en kleuren. Kijken hoe kleuren bij elkaar werken, dat fascineert me.”

“Het mooiste schilderij vond ik dit. Het doet heel oosters aan.”

“Als je goed kijkt zie je dat dit een schilderij is met twee horizonten. Daardoor krijg je een wat luchtspiegeling-achtig tafereel. Het symboliseert voor mij dat je op meer manieren naar dezelfde situatie kunt kijken. Je ziet het ook: een persoon kijkt in de verte, de ander is meer in zichzelf gekeerd. Beide perspectieven heb ik in één schilderij proberen te vatten.”

“Normaal heeft een schilder in zijn schilderij maar een horizon. Met dit schilderij wil ik laten zien dat je als schilder ook meer perspectieven tot je beschikking kunt hebben, als je ervoor kiest.”

Ruud Everaerts


Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.