VanVenlo.nl

Inloggen of inschrijven

Humanistische Lezing over vrouwen en politiek

  • 203 weergaven


Op 10 oktober a.s. in de maand van de geschiedenis, die speciaal gewijd zal zijn aan de emancipatie, zal Dr. Paul van der Steen een lezing houden over de historische ontwikkeling van de vrouwenemancipatie.

Lezing: De ongehoorde helft, de eerste Vrouwen op het politieke pluche.

Door Paul van der Steen.

Georganiseerd door het Humanistisch Verbond.

Datum: 10 oktober 2019 om 20 uur.
Locatie: In Het Maagdenberg Gemeenschapshuis te Venlo.

Toegang: gratis.

Achtergrondinformatie

"Als ik als Kamerlid mislukte, dan zouden de vrouwen het gedaan hebben", zei Suze Groeneweg in 1918 over haar verantwoordelijkheid als eerste vrouwelijke parlementariër van Nederland.

Op 10 oktober a.s. in de maand van de geschiedenis, die speciaal gewijd zal zijn aan de emancipatie, zal Dr. Paul van der Steen, deze lezing houden over de historische ontwikkeling van de vrouwenemancipatie. Barrières zijn er in Nederland te over.

Voor een beperkt deel zitten deze ook in de levensbeschouwelijke hoek. Bij de orthodoxe protestanten, de RK kerk en de toenemende invloed van de Islam.

Is er zo gezien in oktober echt wel reden voor een feestje?

Paul van der Steen schreef een boek over deze Suze Groeneweg en andere pioniers in politiek en bestuur en geeft er tijdens deze Maand van de Geschiedenis (thema: Zij/Hij) een lezing over. Met de uiteenlopende verhalen van onder anderen de eerste vrouwelijke wethouders, de eerste vrouwelijke burgemeester en de eerste vrouwelijke minister komt een eeuw van moed tonen, vechten tegen vooroordelen en slechten van barrières mee. En waarom heeft Nederland 39 kabinetten na de invoering van het vrouwenkiesrecht nog steeds geen vrouwelijke premier gehad?

Paul van der Steen (1969) is journalist voor onder meer NRC Handelsblad, Trouw, De Limburger en het Historisch Nieuwsblad en historicus. De ongehoorde helft is zijn vijfde boek. Eerder verschenen Cals. Koopman in verwachtingen 1914-1971 (proefschrift), Keurkinderen. Hitlers elitescholen in Nederland, Ware grootheid, schamele kleinte. Twee eeuwen Nederland en Schampschot. Een klein Nederlands dorp aan de rand van de Grote Oorlog.

Aanleiding is zijn boek over “De eerste vrouwen op het politieke pluche”.

Vertrouwd zoals wij nu zijn met voetballende vrouwen, is het moeilijk zich voor te stellen, dat in de 19e eeuw Aletta Jacobs toestemming moest vragen aan de liberale minister-president Thorbecke om in Groningen geneeskunde te mogen studeren. Afgestudeerd zou ze zich op allerlei terreinen inzetten voor emancipatie waaronder het vrouwenkiesrecht.

De openbare bijeenkomst wordt georganiseerd door de Noord-Limburgse werkgroep van het Humanistisch Verbond.

Kom voor lezing en debat naar Het Maagdenberg Gemeenschapshuis, Maagdenbergweg 27, 5915 CP, Venlo.

Op 10 oktober 2019 om 20 uur. Onthoud: de tiende van de tiende, om 2 x tien uur...

Gratis toegankelijk.


Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.