VanVenlo.nl

Inloggen of inschrijven

Jeanne d'Arc - Wereldgeschiedenis FeuilletonEngeland en Frankrijk hadden oorlog. Van 1350 tot 1450 ongeveer duurde de Honderdjarige Oorlog. En Frankrijk was aan de verliezende hand. Hendrik V van Engeland had Azincourt en Normandie al veroverd. De stad Orleans werd belegerd. De kruisboogschieters van Engeland leken wel onoverwinnelijk. Frankrijk had niet eens een echte koning om de strijd te leiden. Karel VI was krankzinnig geworden, en zijn zoon had er geen zin meer in. Als er een nieuwe koning gekroond werd, gebeurde dat altijd in Rheims. Wel, Rheims was bezet door de Engelsen, en de kroonprins had geen zin om een poging te wagen.
Een zestienjarige eenvoudige boerendochter zou zorgen dat de kansen zouden keren. Ze heette Jeanne en ze was geboren in Domrémy. Ze was heel religieus. Op een dag hoorde ze stemmen. Het waren de aartsengelen Michael, Catharina en Margaretha die haar vertelden: jij moet de Engelsen uit Frankrijk verdrijven.
Jeanne volgde het advies van de Engelen, sprong op een paard en wist de kroonprins, de Dauphin, te spreken te krijgen. Ze vertelde over haar ambitieuze plannen. De kroonprins twijfelde eerst, maar na ondervraging door kerkelijke gezagdragers raakte hij ervan overtuigd dat dit meisje misschien wel eens door God gezonden kon zijn.
Jeanne zag dat zelf ook zo. Ze sloot zich aan bij het leger. Ze deed mannenkleren aan, gordde zich een harnas om en droeg een wit vaandel met de woorden Jezus en Maria erop.
Het effect was ongelofelijk. Het leger van de kroonprins begon in zijn eigen kracht te geloven. In 1428 vond de slag om Orleans plaats. Jeannes leger versloeg de Engelsen verpletterend. De strijd was het begin van het einde voor de Engelsen. De kroonprins besloot dat hij het koningschap van Frankrijk wel op zich wilde nemen. Jeanne baande voor hem de weg naar Reims. Het effect van Jeannes wit vaandel was ongelofelijk. Het vertrouwen dat eruit straalde deed bij de Engelsen de moed in de schoenen zinken. De kroonprins en Jeanne wonnen de slag om Rheims makkelijk en de kroonprins werd tot koning geslagen. Voortaan zou hij bekend staan als Karel VII.
Met Jeanne liep het minder goed af. Ze werd gevangengenomen door Bourgondiërs en verkocht aan de Engelsen. Die voerden een oneerlijk proces waarin Jeanne werd neergezet als ketter. Ze werd beschuldigd van het weglopen uit het ouderlijk huis, het ontkennen van de kerkelijke autoriteit (haar eigen contact met God via de stemmen), poging tot zelfmoord (ze had geprobeerd uit de Bourgondische gevangenschap te ontsnappen door uit een toren te springen), en het dragen van mannenkleren. Ze werd (natuurlijk) veroordeeld. Ze stierf in Rouen op de brandstapel.
Haar invloed is enorm geweest. Dankzij haar kon Frankrijk als zelfstandige natie ontstaan.

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.