VanVenlo.nl

Inloggen of inschrijven

Lezingen over Armoede

  • 425 weergaven


Dinsdag 14 mei 2019 was ik namens Clientenraad Sociale Dienst Venlo aanwezig bij een bijeenkomst die georganiseerd was door Bindkracht Venlo. Mensen uit het sociale domein waren uitgenodigd om te komen luisteren naar lezingen over het thema Armoede, en hierover na afloop in gesprek te gaan.

Korte samenvatting, ten behoeve van VanVenlo:

De avond werd geleid door Bep Holla, die als dagvoorzitter de middag in goede banen leidde. Ze had wat informatie te vertellen over de Dag van de Verpleging, die die dag twee dagen geleden was geweest. Voor haar aanleiding om wat weetjes over Florence Nightingale te delen.

Hub van den Bosch en Piet Linders vertelden over de geschiedenis van Bindkracht Venlo. We leren dat men wat inspiratie heeft opgedaan in België, waar al een stichting Bindkracht bestond. Bindkracht Venlo ziet zich zelf als een initiatief dat van onderop werkt, en zijn meerwaarde ziet in het met elkaar in contact brengen van diverse organisaties.

Daarna volgde een lezing van Ruud van den Tillaar, directeur Kredietbank Limburg. Hij maakte duidelijk dat zijn "bank" eigenlijk maar weinig doet dat met het werk van een bank geassocieerd wordt. Geld verschaffen en dat met rente terugvragen, is maar een heel kleine component van hun aanbod. Ze treden voornamelijk op als bewindvoerder, adviseren bij budgetbeheer: helpen bij het op een rij zetten van inkomsten en uitgaven en voorkomen dat de schulden groter worden.

Daarna een lezing van Alexander Vervoort, wethouder voor Armoedebeleid. Hij vertelde over zijn ambities. Leuk nieuwtje: hij werkt aan de introductie van een zogeheten "Venlopas". Een pas die in de plaats komt van enkele bestaande regelingen (met name de Geld-Terug-Regeling), die als een soort waardebon werkt die alleen in Venlo besteed kan worden.

Tot slot een lezing van Karin van der Plas, coördinatot Stichting Naoberzorg Nederland. Daarover ging ook haar verhaal. Ze vertelde enthousiast over haar initiatief in Roggel, waar met activiteiten als gezamenlijk soep eten mensen met elkaar in contact komen en voor elkaar van nut zijn. Verrassend waren de parallellen die ze zag tussen leven met schulden en rouwverwerking.

Toen volgde een intermezzo waarin in werkgroepen gedacht werd over hoe aspecten van het concept Positieve Gezondheid geïntegreerd kunnen worden in het werk dat je doet als (zorg)professional.

Afsluiting was een geweldig optreden van De Oldtimers, een mannenkoor, dat opvalt door de humoristische teksten op bekende melodieën. Ze brachten de juweeltjes waarin de voordelen, maar ook de ongemakken van de ouderdom bezongen werden, met energieke uitstraling.

Ruud Everaerts

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.