VanVenlo.nl

Inloggen of inschrijven

Marco Polo - Wereldgeschiedenis FeuilletonEr waren eens twee handelsreizigers. Ze waren broers, en ze heetten Nicolo en Maffeo Polo. Nicolo had een zoon Marco (geboren in 1254) die graag wat van de wereld wilde zien. Daarom mocht Marco in 1271 mee op de volgende reis van zijn vader en zijn oom.
Doel van de reis was een bezoek aan Koeblai Khan, de keizer van China, die in Beijing residentie hield. Die had de twee handelsreizigers eerder vriendelijk ontvangen, was geïnteresseerd geraakt in hun verhalen, vooral over de Paus en hun geloof en was benieuwd naar relikwieën uit het Westen.
Het was een lange reis van Venetië naar Beijing. De reis liep via Palestina, waar de Paus hun de relikwieën meegaf en hun reis verder zegende. Grote afstanden legde het drietal af over land. Wederom ontving Koeblai Khan de handelsreizigers met open armen. Hij raakte onder de indruk van Marco Polo, die hij honderduit liet vertellen over het Westen. Hij vertelde zelf ook veel over zijn land.
Marco hoefde zich verder niet te vervelen. Hij mocht enkele belangrijke diplomatieke missies ondernemen in verschillende delen van China.
Na enige tijd wilden de Polo's weer vertrekken maar Koeblai wilde daar niets van weten tot ze in 1290 of 1292 toestemming kregen een Mongoolse prinses te begeleiden op haar reis naar Iran om uitgehuwelijkt te worden. Via onder meer Sumatra en Sri Lanka bereikte het gezelschap haar einddoel. Via Istanbul kwamen ze in 1295 tenslotte weer terug in Venetië.
In 1298 werd Marco Polo gevangen genomen tijdens een oorlog tussen Venetië en Genua. Tijdens zijn krijgsgevangenschap in Genua, vertelde Marco zijn verhalen aan Rustichello van Pisa. Deze schreef alles op wat Marco Polo hem vertelde. Het boek heet Il Milione. Het zou lange tijd de belangrijkste bron van informatie over "het oosten" vormen.
Velen geloofden niet wat Marco Polo vertelde. Pas later kwam men er achter dat hij minder een fantast was dan gedacht. Dat het waar was, die buitenissige verhalen over geld van papier, het grote kanaal, de organisatie van het Mongoolse leger, het bestaan van tijgers, de organisatie van de postbezorging, en dat vreemde eiland waar niemand ooit van gehoord had: "Zipang" (Japan).
Tot op zijn doodsbed heeft Marco Polo volgehouden dat zijn verhalen geen verzinsels waren. Hij zei: ik heb hooguit maar de helft verteld van wat ik gezien heb. Hij stierf in 1324.

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.