VanVenlo.nl

Inloggen of inschrijven

Richard Leeuwenhart - Wereldgeschiedenis FeuilletonHet was me de familie wel, de familie van Koning Hendrik II van Engeland. Hendrik had zijn zonen belangrijke posities gegeven in Engeland, maar wel op zo'n manier dat hij zelf nog altijd de macht in handen had. Drie zonen had hij: Geoffrey, Richard en Jan, die met deze situatie natuurlijk niet erg blij waren.
Richard vocht tegen zijn vader en wist zo koning van Engeland te worden in 1189. Geoffrey was overleden, en Jan had als vierde zoon nergens recht op. Hij werd dan ook bekend als Jan zonder Land. Richard voelde er niets voor om in Engeland te blijven. Hij vond het er maar koud, nat en regenachtig. Hij zou in de tijd dat hij koning was over Engeland maar 10 maanden in Engeland zijn.
Hij hoorde dat er problemen waren in Jeruzalem. De stad was in 1187 veroverd door Saladin, die de kruisvaarders had verslagen. De avontuurlijk ingestelde Richard hoefde niet lang na te denken. Hij klom op zijn paard en nam deel aan de Derde Kruistocht. Hij was zo sterk en zo moedig als een leeuw, dus al snel kreeg hij de bijnaam Richard Leeuwenhart. Hij vocht en behaalde een overwinning op Saladin. Ondanks de ruzie die hij voortdurend had met medeaanvoerder Filips.
Ondertussen was de situatie in Engeland er niet op verbeterd. Jan zonder Land had van de afwezigheid van zijn broer gebruik gemaakt, en de macht gegrepen. Hij regeerde zijn land streng en legde zware belastingen op. Het volk verlangde terug naar Richard Leeuwenhart. Gelukkig waren er een stel vrijbuiters, onder leiding van Robin Hood, die van de rijken roofden en het geld teruggaven aan de armen.
Filips en Jan zonder Land smeedden een complot. Filips had Richard al nooit gemogen, en Jan wilde voorkomen dat zijn broer hem van de troon zou werpen. Richard kwam echter op de hoogte van dit complot, en spoedde zich terug naar Engeland. Onderweg werd hij gevangengenomen door Leopold VI, de hertog van Oostenrijk. In 1194 werd hij vrijgelaten.
Het eerste wat hij deed toen hij in Engeland kwam, was zijn broer van de troon jagen. Hij nam het koningsschap weer over. Toen brak een betere tijd aan voor het volk. Al moeten we dat niet overdrijven. Tot 1198 voerde hij oorlog met Frankrijk. In Limousin, bij de aanval op een kasteel, werd hij door een pijl in zijn schouder getroffen. Hij stierf aan de wond. En de ironie van het lot was zwaar voor het volk: de rechtmatige opvolger van Richard Leeuwenhart was zijn broer: Jan zonder Land.

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.