VanVenlo.nl

Inloggen of inschrijven

Interview met Latifah Merkus

Op onze website stond een tijd geleden een bericht van iemand die een groep was begonnen voor vrouwen om te bewegen. Haar naam? Latifah Merkus. Waarom is ze dit initiatief begonnen, en hoe loopt het? Latifah liet ons weten dat ze zeer open stond voor een interview.

We spraken af op de locatie waar ze ook haar lessen geeft: in de Zuidpilaar in Venlo-Zuid. Een half uur voor haar groep van start ging, kon ondertekende, als redacteur van VanVenlo, zijn vragen op haar afvuren. Ondertussen kwamen haar leerlingen een voor een binnendruppelen. Handig, zo konden zij af en toe wat aanvullen.

VanVenlo: Hoe ben je op het idee gekomen dit op te starten?

Latifah: Om mij te begrijpen is het goed te weten dat ik longpatiënt ben. Na ziekenhuisgang na ziekenhuisgang heb ik het geluk gehad dat mijn longarts me heeft kunnen plaatsen in een programma in Davos, Zwitserland. Dat heeft me veel gebracht. Contact met lotgenoten uit het hele land, de zuivere lucht van Davos, en vooral: gesprekken waarin naar me geluisterd werd, en die me ook lieten nadenken over: wat wil ik met mijn leven. Ik ben nog jong, maar met mijn gezondheid zien werkgevers me aankomen.

Uit de periode in Davos is een hechte vriendinnengroep ontstaan, We houden nog altijd contact. We zijn alle zeventien met onze passie aan de gang gegaan.

Bij mij was dat: bewegen op muziek. Ondanks mijn astma ben ik behoorlijk lenig. En juist door die astma heb ik me meer dan gemiddeld moeten verdiepen in de vraag: hoe ga je met je lichaam om.

Een groep vrouwen begeleiden in sport en beweging, dat is altijd mijn droom geweest, en daarmee ben ik aan de slag gegaan.

VanVenlo: Hoe heb je het aangepakt?

Ik heb een plan geschreven. Met de Zuidpilaar overlegd of ik de ruimte kon gebruiken. De muziek uitgekozen. Flyers verspreid. Eerst met een paar vriendinnen die ik al kende, en later ben ik via mond-tot-mondreclame steeds bekender geworden.

Hoe groot is de groep nu?

Momenteel hebben we een groep van 9 a 10 personen. Moeilijk te zeggen, want soms valt er iemand af, en soms komt er iemand bij. Het is een heel diverse groep geworden, en dat is ook zoals het vanaf het begin al bedoeld was. Jong en oud, Nederlands en met een buitenlandse afkomst of achtergrond, iedereen is welkom. Ook mensen met een kwaaltje. In de groep zitten mensen die, net zoals ik, longproblemen hebben, en zelfs iemand met reuma.

Mijn lessen zijn daarop aangepast. Ik zeg altijd: doe wat je kunt, maar ga niets forceren.

Wat voor soort bewegen is het?

Het is bewegen op muziek. Gymnastiek op muziek. Denk aan aerobics, maar ook aan zumba. Ik combineer heel veel verschillende stijlen van muziek. Popmuziek, maar ook arabisch. Disco, maar ook wereldmuziek. Alleen house en klassieke muziek draai ik niet.

Waarom doe je het?

Om op mijn manier wat te betekenen voor de maatschappij. Dit is mijn manier om aan de werld te laten zien: al ben ik longpatiënt, dit kan ik. Met deze activiteit help ik mensen bij een gezonde leefstijl. En ik draag bij aan verbinding in de wijk.

Iemand van de aanwezige leerlingen vult aan: een van de leuke dingen eraan is dat je mensen uit andere culturen leert kennen en waarderen.

Algemene informatie

Ik ben Latifah Merkus, een bewoonster van Venlo Zuid die is begonnen met een Internationale Vrouwengroep om te sporten. De groep zit twee keer in de week in het Huis van de Wijk de Zuidpilaar. Op dinsdag- en donderdagavond van 19.00 uur tot 20.30 uur. In het laatste half uur drinken we samen koffie of thee.

Voor wie

Alleen voor vrouwen. We houden rekening met vrouwen met een moslimachtergrond die vanwege hun geloof niet met mannen mogen dansen.

Kosten

Je betaalt slechts 8 euro per 4 weken. (2 lessen per week)

Instagram: https://www.instagram.com/tiefke/
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCpTF57Af_UUaFpmNbbL_7Wg
Tekst en foto's: Ruud Everaerts

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.